Wat is infrarood?

Het gebruik van infrarooddeken ter verlichting van reumatoïde klachten

Een infrarooddeken (sauna) heeft een gunstige uitwerking op mensen met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. De pijn en stijfheid waar reumapatiënten vaak aan lijden, neemt na gebruik van de infrarooddeken vaak af.

Wat is infrarood?

Infrarood licht bestaat uit elektromagnetische straling die voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Het licht is op de huid wel waar te nemen door de warmte die het geeft. De warmte van infrarood heeft een goede invloed op verschillende lichamelijke klachten.

Spier- en gewrichtsaandoeningen en de effecten van infrarood

Spier- en gewrichtsaandoeningen zijn veel voorkomende klachten. Er zijn veel verschillende soorten aandoeningen en de pijn heeft verschillende oorzaken. De warmte van infraroodstraling heeft hierop een gunstig effect. De infraroodstraling dringt diep door in de huid en stimuleert de bloedsomloop. Hierdoor neemt de spierspanning af en als de ledematen minder stijf zijn, neemt ook de gewrichtspijn af. Het wordt veel gebruikt om de pijn te verlichten bij reuma en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.
De warmte in het lichaam heeft niet alleen een goede werking op de spieren. Giftige stoffen uit de omgeving worden sneller het lichaam uitgewerkt. Deze grondige reiniging heeft niet alleen een positieve invloed op spieren en gewrichten, maar ook op de huid. Deze zuiverende werking vermindert huidaandoeningen zoals acné, psoriasis en eczeem.

Wat is het effect van infrarood licht?

Infrarood licht dringt diep door in de huid, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Hierdoor stijgen ook de hartslag en de bloedsomloop. Dit stimuleert de stofwisseling en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. De infraroodstraling veroorzaakt een versnelde koortsreactie die virussen en bacteriën kan doden. Door de temperatuurstijging gaan de bloedvaten openstaan en gaat de huid transpireren. Zodoende raak je afvalstoffen kwijt. Het aantal witte bloedcellen neemt op die manier toe en versterkt het afweersysteem. Door deze versnelde afvoer van afvalstoffen verdwijnen opgehoopte zuren snel en wordt spierpijn sterk verminderd. Naast het versneld afvoeren van afvalstoffen worden ook voedings- en bouwstoffen sneller aangevoerd. Het lichaam herstelt daardoor ook sneller van een grote inspanning of een aandoening. Daarnaast zorgt de versnelde stofwisseling ervoor dat spieren beter doorbloed zijn en dit maakt ze weer langer en soepeler. De gehele weerstand, de afweer tegen virussen en bacteriën wordt hierdoor versterkt. Verschillende lichamelijke klachten kunnen hiermee verlicht of zelfs verholpen worden.

Infrarooddeken: werking en voordelen

In een traditionele sauna transpireer je water en natrium. In een infrarood deken is het mogelijk om zware metalen als lood en zink en andere afvalstoffen kwijt te raken.

Door de werking van de carbon wires (deze zenden het infrarood uit) ontstaat in de infrarood sauna een diepgaande warmte die als het ware vanuit het lichaam komt. De infrarooddeken heeft dezelfde effecten als de infrarood sauna. Het grote voordeel van de infrarooddeken is de doeltreffende ontgifting van het lichaam. Naast water bevat het zweet ook vet, cholesterol en allerhande gifstoffen.

Verhitting van het huidweefsel bevordert metabolische processen. Grotere cellulaire energieproductie werkt helend en herstellend. “Hyperthermia”, of koortstherapie, helpt het bestrijden van infecties. Dit effect wordt bereikt met de infrarood deken. Een infrarood deken verwijdert toxische chemicaliën en metalen sneller en effectiever dan enige andere methode. Door het herhaaldelijk gebruik van een infrarood deken herstelt de huid langzaam van deze schadelijke invloeden.

Waarschuwing

Hoewel compleet ongevaarlijk, is het raadzaam een arts te raadplegen indien er vanwege uw gezondheid twijfel zou kunnen zijn omtrent het gebruik van de infrarooddeken. Zwangere vrouwen, personen onder invloed van sterke geneesmiddelen of wanneer men ernstige spierontstekingen heeft. Hoewel het bewezen is dat infrarood voor reumapatiënten verlichting biedt bij pijn- en stijfheidklachten, is het niet aan te bevelen hiervan gebruik te maken wanneer de ziekte in een acute fase verkeert. Onder invloed van de warmte verergert dan namelijk de ontsteking. Infrarood toepassingen zijn alleen doelmatig zolang de ziekte in een rustige fase verkeert. Raadpleeg daarom altijd uw arts.

Reacties zijn gesloten.